ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Το μοναδικό κατοικημένο νησί λίμνης χωρίς όνομα στην Ελλάδα ίσως και στο κόσμο είναι το νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων. Ένα νησί στη μέση μιας λίμνης γεμάτη από θρύλους και παραδόσεις.
Και η Κυρα-Φροσύνη όπως ήταν γνωστή η Ευφροσύνη Βασιλείου που φημιζόταν για την ομορφιά της και την μόρφωση της συνδέθηκε με την ιστορία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και το τραγικό τέλος της στις 11 Ιανουαρίου το 1801 αφού σε κάποια στιγμή φαίνεται να είχε δεσμό με το πρωτότοκο γιο του Αλή Πασά. Τραγουδήθηκε σε δημοτικά τραγούδια αλλά έγινε και όπερα, μυθιστόρημα και ταινία. Ο Αλή Πασάς αποφάσισε να την εκτελέσει μαζί με άλλες 17 συχωριανές της πνίγοντας αυτές στη λίμνη των Ιωαννίνων, με την αιτιολογία ότι ζούσαν ανήθικα, κάτι για το οποίο έχουν εκφραστεί αμφιβολίες και η Ευφροσύνη Βασιλείου έφτασε να θεωρείται έως και θύμα πολιτικών διώξεων.
Τραβάει αγέρας και βοριάς που κυματάει η λίμνη
να βγάλει τες αρχόντισσες και την Κυρα-Φροσύνη.
-Φροσύν΄, σε κλαίει το σπίτι σου, σε κλαίνε τα παιδιά σου,
σε κλαίν΄ όλα τα Γιάννινα διά την ομορφιά σου.
-Φροσύν΄, σε κλαίει η άνοιξη, σε κλαίει το καλοκαίρι,
Το νησάκι ξεπροβάλλει μέσα από ένα «πέπλο ομίχλης» για να αποκαλύψει τη δική του ιστορία.Τα καραβάκια ξεκινούν από το μόλο κάτω από το Κάστρο των Ιωαννίνων και σε διαδρομή 15 λεπτών ταξίδι το βλέμμα του επισκέπτη είναι στραμμένο αποκλειστικά στη θέα του κάστρου και στους ψηλούς μιναρέδες. Το καραβάκι σταματά στη μικρή αποβάθρα, που είναι γεμάτη ψαρόβαρκες και δίχτυα, καθώς η βασική ασχολία των κατοίκων είναι το ψάρεμα.Τα καραβάκια για το Νησί αναχωρούν κάθε μισή ώρα από τον μόλο μέχρι τις 22.00 τον χειμώνα και μέχρι τις 24.00 το καλοκαίρι.
Η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα, και τα σπιτάκια του είναι κτισμένα με έναν παραδοσιακό ηπειρώτικο τρόπο,το ένα ενωμένο με το άλλο. Επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια βρίσκονται στο νησί. Οι μικρές ταβερνούλες σερβίρουν χέλι και βατραχοπόδαρα και φτάνοντας στην πλατεία με τα καταστήματα θα βρεις παραδοσιακά προϊόντα και σουβενίρ.
Και εκεί το μουσείο του Αλή Πασά που βρίσκεται στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς και έχει διαμορφωθεί σε ένα παραδοσιακό λαϊκό γιαννιώτικο σπίτι και φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιότερων εποχών. Την προσοχή σου τραβά ο πίνακας που απεικονίζει την παράδοση του κεφαλιού του Αλή Πασά στον σουλτάνο αλλά και προσωπογραφίες και σκηνές από τη ζωή του τις οποίες έφτιαξαν περιηγητές που είχαν επισκεφτεί την αυλή του.Οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάζονται με το άνοιγμα στο πάτωμα από όπου θεωρείται πως πέρασε η σφαίρα που σκότωσε τον Αλή Πασά.
No comments :
Post a Comment