Πάσχα και φλαούνες πάνε μαζί



      Η Κύπρος είναι έτοιμη για να γιορτάσει το Πάσχα, τηρώντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις


Το Πάσχα η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης πλησιάζει και οι φλαούνες αλμυρές η γλυκές το παραδοσιακό μας έδεσμα έχει την τιμητική τους, Ε ρε τι τυρί θα πωληθεί αυτές τις μέρες. Η φλαούνα είναι παραδοσιακό καθαρά κυπριακό έδεσμα που καταναλώνεται μετά την Ανάσταση. Η παρασκευή και κατανάλωση της φλαούνας παρατηρείται και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα κατά την περίοδο του Ραμαζανιού. Οι πιστοί και ποιο πολύ οι ποιο μεγάλοι σε ηλικία φέρνουν στο νου τους όλα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, τα οποία έχουμε ο καθένας συνδέσει με τις πιο όμορφες και μυρωδάτες αναμνήσεις από το παρελθόν.

Σύμφωνα  λοιπόν και με την παράδοση φτιάχνονταν κατά το Μεγάλο Σάββατο και στη συνέχεια μεταφέρονταν στις εκκλησίες και καταναλώνονταν μετά την Ανάσταση. Επίσης προσφέρονταν σε ξένους επισκέπτες αλλά και σε άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα παρασκευάσουν οι ίδιοι. Οι φλαούνες είναι έδεσμα που στις παλιότερες εποχές χρησιμοποιούταν για τη μετάβαση των πιστών από τη νηστεία στην κατανάλωση μη νηστίσιμων τροφών, χωρίς να δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές. Φυσικά τώρα η φλαούνα ξεκινά από την Μεγάλη Πέμπτη ή ποιο νωρίς ακόμα.



<<Να πάμε να αγοράσουμε από το φούρνο 5 φλαούνες να γλυτώσεις και από την φασαρία είπα στην πεθερά μου>>.


<<Μα δεν γίνεται πως θα μυρίσει Πάσχα αν δεν κάνουμε τις φλαούνες και τα ψωμιά μας τις ελιοτές μας μου απάντησε . Δεν γίνεται αφού Πάσχα και φλαούνες πάνε μαζί>>.



Για να γίνουν οι φλαούνες χρειάζονται προετοιμασίες τουλάχιστον 2 ημερών και χέρια αρκετά. Ξεκινούμε με το τρίψιμο των τυριών για να γίνει ο ¨¨φουκός¨¨ δηλαδή η γέμιση. Η γέμιση αποτελείται από τυρί φρέσκα αυγά σταφιδάκια, μοσχοκάρυδο, μαστιχα και μέχλεπι για μυρωδιά. Τα χαράματα της επόμενης μέρας ξεκινάει η διαδικασία. Μετά που θα μπει η γέμιση δηλαδή να φουσκώσει, ετοιμάζεται η ζύμη με προζύμι γίνεται το πλάσιμο της στρογγυλής πίτας και αφού τις γεμίζουν τις περιμένουν για να φουσκώσουν.

Η γέμιση ο φουκός της φλαούνας.

 Οι νοικοκυρές στα παλιά χρόνια έπαιρναν τις λαμαρίνες γεμάτες με φλαούνες και κουλούρια στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της γειτονιάς και περίμεναν στη σειρά για το φούρνισμα. Σήμερα υπάρχει και ή λύση των φούρνων με το ρεύμα . Φυσικά άλλη η μυρωδιά του ξύλου και άλλη η μυρωδιά  του φούρνου του γκαζιού. Για να ψηθούν καλά οι φλαουνες και να μην καούνε  πρέπει να γίνει καλό πύρωμα του φούρνου. Είναι και αυτό μια <<μαστορκά>>. 

το πύρωμα του παραδοσιακού φούρνου!!

Η φλαούνα με τυρί και χαλούμι είναι η κλασική παραδοσιακή όμως υπάρχει και  με ανιαρή που είναι  ποιο υγιεινή διότι δεν περιεχέι αυγά και τυριά αλλά χρειάζεται και ποιο λίγο χρόνο για την παρασκευή της.

Δυστυχώς στην σημερινή εποχή αυτά τα έθιμα πάνε να εξαλειφθούν όλο και λιγότεροι άνθρωποι προτιμούν αυτό το τρόπο παρασκευής και ψησίματος της. Οι φούρνοι πουλούν καθημερινά όλων των ειδών τα γλυκά και τα αλμυρά. Ευτυχώς που είναι και οι ηλικιωμένοι και κρατούν ακόμα αυτά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας,!!!

Στρογγυλές η τριγωνικές η ουσία είναι μία <η φλαούνα είναι το συνώνυμο του Πάσχα !!

No comments :

Post a Comment