Η μεγάλη μου αδελφή και αυτή λάτρης των ταξιδιών και της περιπέτειας βρέθηκε στο Γιβραλτάν πέρσι για κάποιο συγγενικό της γάμο. Μια πόλη - κράτος άγνωστη σε μ'ενα. Της ζήτησα λοιπόν να μας δείξει το Γιβραλτάρ μέσα από εικόνες και ιδού το αποτέλεσμα.
Το Γιβραλτάν που στα Ισπανικά προφέρεται Χιμπραλτάρ βρίσκεται 20 χιλιόμετρα Ανατολικά του Algeciras και 77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Marbella. Πρόκειται για μια μικρή βραχώδη χερσόνησο έκτασης περίπου 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου και συγκεκριμένα της Ανδαλουσίας, αποτελεί όμως ένα από τα 14 υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου.Τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη τα οποία, αν και δεν αποτελούν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου τα ίδια, εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του. Είναι ΄΄απομεινάρια'' της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που δεν έχουν αποκτήσει την ανεξαρτησία ή ψήφισαν να παραμείνουν Βρετανικά εδάφη. (ένα από αυτά είναι και οι Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στην Κύπρο) Είναι μια πόλη μια χώρα μαζί κάτι πάει να μοιάσει με το Βατικανό.
Παρά το μικρό του μέγεθος διαθέτει το δικό του αεροδρόμιο, με απευθείας πτήσεις από το Λονδίνο καθημερινά 2 φορές με την British Airways. Η πτήση διαρκεί 2 1 / 2 ώρες.Επίσης διαθέτει δικά του γραμματόσημα, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ναυτική και στρατιωτική φρουρά, δύο καθεδρικούς ναούς, καθώς και ένα καζίνο.
Λογικό είναι να θυμίζει Αγγλία οι δρόμοι,οι τηλεφωνικοί θάλαμοι (κλασσικοί Κόκκινοι) οι συναλλαγές σε στερλίνες και ένα παράξενο αεροδρόμιο όπου τα αεροπλάνα προσγειώνονται και απογειώνονται στο δρόμο. Κλείνει ο αυτοκινητόδρομος με μπάρες, σταματάνε αυτοκίνητα και πεζοί όταν προσγειωθεί το αεροπλάνο μετά συνεχίζεις τον δρόμο σου κανονικά.
Ο βράχος του Γιβραλτάρ έτσι (αποκαλείται συχνά το Γιβραλτάρ) είναι ένας τεράστιος όγκος ασβεστολιθικών πετρωμάτων και η ιστορία του χρονολογείται από το 711μχ και ανυψώνεται από τη θάλασσα σε ύψος 425 μέτρα. Συχνά αναφέρεται ως η πύλη προς τη Μεσόγειο και αρχικά αποτέλεσε φοινικικό εμπορικό σταθμό ονόματι Calpe. Κατά τη διάρκεια της φοινικικής κυριαρχίας της Μεσογείου, Calpe σήμαινε το τέλος του κόσμου δηλαδή το σημείο πέραν του οποίου δεν θα πρέπει να επιχειρεί κανένας έμπορος.
Ο βράχος του Γιβραλτάρ που για να τον ανέβεις παίρνεις το τελεφερίκ από πλατεία.
Η πάνω περιοχή του βράχου καλύπτεται από ένα φυσικό καταφύγιο, το οποίο φιλοξενεί περίπου 230 Μπαρμπάρι Μακάκους η μόνη άγρια μαϊμού που ζει στην Ευρώπη και η οποία υπήρχε εκεί πριν την κατάκτηση του Γιβραλτάρ από τους Βρετανούς Άλλα θηλαστικά που βρίσκονται στο Γιβραλτάρ είναι κουνέλια, αλεπούδες και νυχτερίδες ενώ δελφίνια και φάλαινες φαίνονται συχνά στον κόλπο του Γιβραλτάρ.
Κύρια γλώσσα τα αγγλικά και ισπανικά με κατοίκους γύρω στις 35000 χιλιάδες Οι κάτοικοι είναι κυρίως Γιβραλτέζοι, Βρετανοί, Ισπανοί, και μερικοί Ιταλοί και Ινδοί.. Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει πολλές από τις θέσεις εργασίας Μαροκινοί.
Η πόλη του Γιβραλτάρ βρίσκεται στην δυτική πλευρά του βράχου γύρω από τα λιμάνια. Εδώ που υπάρχουν και τα ποιο κύρια αξιοθέατα για να δείτε και τα οποία είναι:
--Ο Βράχος του Γιβραλτάρ με την ατέλειωτη θέα και τους μοναδικούς πιθήκους να περπατάνε κοντά σου.
--Ο Βράχος του Γιβραλτάρ με την ατέλειωτη θέα και τους μοναδικούς πιθήκους να περπατάνε κοντά σου.
--Τα Mediterranean Steps ιδανικό για περπάτημα
-Το St.Michael’s Cave (Σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ), που από τη δεκαετία του ΄60 χρησιμοποιείται ως θέατρο, και συναυλίες με χωρητικότητα 400 θεατών.
-- Η Grand Casemates Square για βόλτα , φαγητό και ψώνια.
-- Το Ocean Village με ζωντανή μουσική αμέτρητα μπαράκια και εστιατόρια και φυσικά αμέτρητα σκάφη και βάρκες.
-- Το Εuropa Point όπου μπορείτε να δείτε το Μαρόκο απέναντι.
Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα των οργανωμένων εκδρομών αν σας το επιτρέπει ο χρόνος.
δικαστές εν ώρα δράσης με τις περούκες έμβλημα του βρετανικού νομικού συστήματος από τον 17ου αιώνα.
No comments :
Post a Comment