ΑΡΤΑ 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ
Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν. Μοιρολογούν οι μάστορες και κλαιν οι μαθητάδες. "Αλίμονο στους κόπους μας, κρίμα στις δούλεψές μας, ολημερίς να χτίζουμε, το βράδυ να γκρεμιέται,
Πουλάκι εδιάβη κι έκατσεν, αντίκρυ στο ποτάμι, δεν εκελάηδε σαν πουλί, μηδέ σα χελιδόνι,παρά εκελάηδε κι έλεγε ανθρώπινη λαλίτσα:" αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,που έρχεται αργά τ' αποταχύ και πάρωρα το γιόμα.............
Ποιος είπε Ελλάδα είναι μόνο Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και βέβαια όχι. Η περιπλάνηση μου σήμερα μέσα από τις αναμνήσεις μου με παίρνει στην 'Αρτα, για πολλοστή φορά. Έτσι για λίγη γεωγραφική ενημέρωση να πω ότι η 'Αρτα είναι η πρωτεύουσα του νομού Άρτας και του δήμου Αρταιών και η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα. Βρίσκεται στη δυτική Ελλάδα, στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου και βόρεια του Αμβρακικού κόλπου. Στην Άρτα θα βρείτε μοναδικούς υδροβιότοπους, πολυσύχναστες παραλίες, ποτάμια, καταρράκτες, βουνά με άγρια ομορφιά και πολλά αξιοθέατα ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Από Πάτρα Κτελ Αχαΐας με λεωφορείο περίπου 3 ώρες γύρω στα 17 Ευρώ μονή διαδρομή ή από Θεσσαλονίκη με λεωφορείο Κτελ Μακεδονίας στα 37 Ευρώ και γύρω στις 4 1/2 ώρες. Αυτή την στιγμή που γράφω η Ryanair εχει βγάλει την πτήση από Πάφο προς ΄Αραξο, άρα από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη με λεωφορείο.
Θα διερωτάστε γιατί τόσες πολλές φορές στην ΄Αρτα. Λόγω φοιτητή φυσικά. Μιας και είχα ώρες διαθέσιμες μετά το μαγείρεμα και το καθάρισμα σαν παραδοσιακή μάνα έπαιρνα τον χάρτη μου και τις σημειώσεις μου απαραίτητες πάντα με την φωτογραφική μου και ξεκινούσα για τις εξερευνήσεις μου. Λοιπόν 10 πράγματα να κάνετε στην Άρτα που δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη δυσκολία να τα δείτε. Περπάτημα χρειάζεται μόνο και καλή διάθεση, με συντροφιά πάντα την φωτογραφική σας μηχανή.
Δέκα πράγματα λοιπόν να κάνετε στην Άρτα και ξεκινώντας φυσικά από το ποιο γνωστό μας αξιοθέατο το Γεφύρι της Άρτας η οποία είναι μια λιθόκτιστη γέφυρα στον Ποταμό Άραχθο ("Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν") τονίζει μάλλον τον χρόνο που χρειάστηκε η ολοκλήρωση του γεφυριού. Είναι το πιο γνωστό πολύτοξο λιθόκτιστο γεφύρι της Ηπείρου, που γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού Αράχθου και αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της πόλης. Διακρίνεται για τη μοναδική αρχιτεκτονική του αλλά και για τους θρύλους που έχουν συνδεθεί με την κατασκευή του και κυρίως από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα στα θεμέλια της γέφυρας.
Freddo cappuccino ακριβώς πάνω από τον ποταμό και θα με θυμάστε. Ηρεμία σε όλο της το μεγαλείο.
Freddo cappuccino ακριβώς πάνω από τον ποταμό και θα με θυμάστε. Ηρεμία σε όλο της το μεγαλείο.
Ακριβώς δίπλα από το γεφύρι και στην αριστερή όχθη του ποταμού ο πλάτανος της 'Αρτας ή αλλιώς ο πλάτανος του Αλή Πασά. Λέγεται ότι κάτω από αυτό το τεράστιο δέντρο καθόταν ο Αλή Πασάς Τεπελενλής και απολάμβανε τον απαγχονισμό από τα κλαδιά του, όσων Ελλήνων καταδίκαζε σε θάνατο. Κοιτάξτε τον με προσοχή για να καταλάβετε πόσο μεγάλος είναι.
Το Κάστρο της Άρτας είναι από τα πιο όμορφα κάστρα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης και χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Κομνηνούς, τους άρχοντες του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Η Παναγία η Παρηγορήτισσα είναι ο πιο σημαντικός και διάσημος βυζαντινός ναός του νομού Άρτας. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά τον 16ο αιώνα ήταν το Καθολικό γυναικείου μοναστηριού. Σήμερα έχει μετατραπεί σε βυζαντινό μουσείο και δεν λειτουργεί ως ναός.
Ο Ναός της Αγίας Θεοδώρας η Βασίλισσα και πολιούχος Αγία της Άρτας που τιμάται η μνήμη της κάθε 11 Μαρτίου συνδέοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Στην είσοδο του ναού σώζεται ο τάφος της Αγίας .
Το τείχος της αρχαίας Αμβρακίας είναι από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Άρτας. Το τείχος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις άρχισε να κατασκευάζεται τον 6ο αιώνα π.χ. Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσαιωνικής φυσιογνωμίας της Άρτας. Ο λοφίσκος στον οποίο είναι κτισμένο, θεωρήθηκε στρατηγική θέση κι απ' τους αρχαίους Αμβρακιώτες, γι' αυτό εκτός απ' το φρούριο της ακρόπολης που είχαν στο λόφο Περάνθη, περιέβαλαν και την κάτω πόλη με τείχος που περνούσε παρόχθια στη βόρεια καμπή του Αράχθου.
Το Μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας από τις νεότερες ανακαλύψεις, είναι το μικρότερο από τα όλα αρχαία ελληνικά θέατρα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και βρέθηκε τυχαία όπως και ο ναός του Απόλλωνα.
Η πλατεία Σκουφά η ομορφότερη πλατεία στην Άρτα για ξεκούραση και καφεδάκι. Ο πεζόδρομος της Σκουφά και οι γύρω πλατείες, είναι η περιοχή όπου χτυπά η «καρδιά» της Άρτας, με πολλά καφέ, μπαρ και καταστήματα. Εκεί θα δείτε και μερικά νεοκλασικά αρχοντόσπιτα, όπως το Παλιό Δημαρχείο και το Αρχοντικό του Μιχάλη.
Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Βασιλείου στην πόλη της Άρτας μετράει σχεδόν 800 χρόνια ζωής. Ο ναός μνημείο βρίσκεται σε μία πάροδο της οδού Βασιλέως Πύρρου, στην παλιά αγορά, που ήταν γνωστή ως «τουρκοπάζαρο».
Ο ναός του Απόλλωνα Πύθιου Σωτήρα Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της αρχαίας Άρτας (Αμβρακία). Δέσποζε στο κέντρο της πόλης. Σήμερα ο επισκέπτης δύσκολα θα καταλάβει το αρχαίο μεγαλείο του καθώς από το μνημείο σώζεται μόνο η κρηπίδα και η ευθυντηρία.
No comments :
Post a Comment