Φύγαμε για Πάφο 10 Πράγματα να κάνετε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017 (European of Culture) .





Η Πάφος η πόλη που ζω πλέον μόνιμα όχι που γεννήθηκα η πόλη που αγαπώ βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου. Χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Στην Πάνω Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο πού βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ' εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού.

 Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980. Το όνομα της πόλης συνδέεται με τη θεά Αφροδίτη, την θεά ομορφιάς. Ιδρυτής της Πάφου ο βασιλιάς  της αρχαίας Αρκαδίας βασιλιάς Αγαπήνορας.



Ξεκινώντας από την είσοδο της επαρχίας της πόλης Πάφου, η Πέτρα του Ρωμιού που σύμφωνα με τη μυθολογία η Θεά Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα και με τον Διγενή Ακρίτα, θρυλικό βυζαντινό ήρωα και ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, κράτησε τους Σαρακηνούς Άραβες που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο με την απίστευτη δύναμή του. Λέγεται ότι με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον "Πενταδάκτυλο", τις πέντε βουνοκορφές, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών που προσπαθούσαν να δέσουν εκεί στον κόλπο. Η περιοχή οφείλει στο βράχο αυτόν το όνομά της, ο οποίος υπάρχει ακόμα.









Ο επόμενος σταθμός το χωριό Κούκλια αλλιώς η Παλαίπαφος η πρώτη πρωτεύουσα της Πάφου η οποία σχετίζεται με μια πανάρχαια λατρευτική παράδοση που συνδέεται με τη  Θεά της ομορφιάς την Αφροδίτη. Τα σημαντικότερα μνημεία της είναι το Ιερό της Αφροδίτης που ήταν ένα από τα σημαντικότερα και πιο ξακουστά θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, την Μεσαιωνική Αγρέπαυλη την Εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής, την Οικία της Λήδας, ο Οχυρωματικός Περίβολος και το Ανάκτορο στη θέση Χατζή Απτουλά. Στο μουσείο υπάρχει είσοδος και είναι περίπου 4,50 Ευρώ και το Χειμερινό ωράριο (16 Σεπ- 15Απρ) Δευτέρα- Κυριακή από 8.30-1700 και Καλοκαιρινό ωράριο (16 Απρ- 15 Σεπ) 8.30- 19.30










Οι ιεροί κήποι της Αφροδίτης βρίσκονται στην Γεροσκήπου και πάντα σύμφωνα και με την μυθολογία, εδώ η θεά Αφροδίτη έκανε τους περιπάτους της. Από αυτό φαίνεται ότι η Γεροσκήπου πήρε το όνομά της από τη σύνθεση των λέξεων ιερός + κήπος, διατηρώντας έτσι τη σχέση της με τον μύθο. (Θα σας πω  μια άλλη φορά για την Γεροσκήπου).


Και μπαίνοντας στο Κέντρο Πόλης της Πάφου (Κτήμα). Η ονομασία Κτήμα, συνδέεται με τους μεσαιωνικούς χρόνους, σημαίνει τη Βασιλική Κτήση, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ενός Βασιλικού Φέουδου ή κτήματος, που ανήκε σε κάποιο ιππότη των μεσαιωνικών χρόνων όταν η Κύπρος ήταν κάτω από τους Λουζινιάνους. Το Κέντρο Πόλης της Πάφου (Κτήμα) περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές περιοχές: Τον Μουσαλλά στα ανατολικά, την περιοχή του Δήμου, τα σχολικά συμπλέγματα,το Ταχυδρομείο μαζί με την περιοχή της Αγοράς, και τον Μούτταλο, που ήταν η παραδοσιακή Τουρκοκυπριακή συνοικία.


 Η Δημοτική Αγορά κτίστηκε το 1920 κι ήταν κάποτε αγορά κρεάτων, ψαριών και λαχανικών, και δυστυχώς  με όλη αυτή την ανάπτυξη  έχει μετατραπεί σε μικρά τουριστικά καταστήματα. (Λαϊκή Γωνιά) για πεζούς και το τουριστικό εμπορικό κέντρο της αγοράς. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η υπαίθρια παραδοσιακή αγορά λαχανικών και φρούτων Μούτταλος: Είναι η τουρκική γειτονιά του Κτήματος. Κάποτε ήταν ο πιο εμπορικός δρόμος όπου εμπορεύονταν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι από τα κοντινά χωριά. Και ακριβώς απέναντι το Τέμενος Αγίας Σοφίας που η αρχιτεκτονική του αποτελεί συνδυασμό Μεσαιωνικών και Οθωμανικών στοιχείων. Η περιοχή Μουσαλλάς είναι η αγαπημένη μου περιοχή για καφεδάκι και από εκεί να απλώνεται μπροστά σου η μισή Πάφος. Η νύκτα ακόμα ποιο υπέροχη. 


Κατηφορίζοντας στην λεωφόρο Αποστόλου Παύλου προς Κάτω Πάφο η εκκλησία κατακόμβες της Αγίας Σολομωνής Έχει λαξευτεί σε ασβεστόλιθο κάτω από το έδαφος και αρχικά ήταν κατακόμβη.Για να δει  κάποιος την εκκλησία, χρειάζεται να κατεβεί περίπου είκοσι σκαλιά. Στο βράχο πάνω από την εκκλησία υπάρχει μια μεγάλη, αιωνόβια τρεμιθιά. Πολλοί πιστεύουν ότι αν κρεμάσει κανείς στα κλαδιά  συνήθως μαντήλι, οι ασθένειές του θα θεραπευτούν. Πολλοί άνθρωποι, τόσο ντόπιοι όσο και επισκέπτες, το ακολουθούν ακόμα και σήμερα.









Δίπλα από την Αγία Σολομωνή και τρία αρχαία θέατρα από τα οποία διατηρούνται μόνο τα δύο, το γνωστότερο από τα οποία είναι το «Αρχαίο Ωδείο» το ρωμαϊκό ωδείο το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα για παραστάσεις. Επίσης κοντά στο Αρχαίο Ωδείο μέρος των τειχών της Πάφου, χαλάσματα της Ρωμαϊκής Αγοράς όπως και του Ασκληπιείου.


αρχαίο ωδείο Πάφου.





Πραγματικός θησαυρός θεωρούνται τα ψηφιδωτά που ανευρέθηκαν μετά από ανασκαφές στην Κάτω Πάφο, στην Οικία του Διονύσου, την Οικία του Αιώνος και την Οικία του Θησέως, και τα οποία διατηρήθηκαν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση κάτω από την γη για 16 αιώνες μέχρι την τυχαία ανακάλυψή τους στα τελευταία χρόνια μετά από πολλών χρόνων ανασκαφές.




Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι Τάφοι των Βασιλέων, που πιστεύεται ότι αποτελούν νεκροταφείο πλούσιων κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Οι τάφοι χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. 

Επίσης η στήλη του Αποστόλου Παύλου,  εκεί πού ο Απόστολος βασανίστηκε και μαστιγώθηκε με «σαράντα παρά μία» δηλαδή 39 μαστιγώσεις ως τιμωρία για την εισαγωγή «καινών δαιμονίων» στον τόπο κατά την Ιεραποστολική του δράση.







Το σήμα κατατεθέν της Πάφου στο Λιμανάκι το κάστρο τη Πάφου που το 1935 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο ήταν αρχικά βυζαντινό οχυρό που χτίστηκε για να προστατεύει το λιμάνι. Ξαναχτίστηκε από τους Λουζινιανούς, κατεδαφίστηκε από τους Ενετούς  κατά την οθωμανική εισβολή και χτίστηκε ξανά από τους Οθωμανούς, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα. Κατά τη μακρά ιστορία του, το κάστρο της Πάφου χρησιμοποιήθηκε εκτός από  λόγους προστασίας, επίσης, ως φυλακές, αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αλατιού κατά την περίοδο που το νησί ήταν βρετανική αποικία.








Τα ποιο πάνω μνημεία  κατέστησαν την Πάφο ένα ανοικτό μουσείο και η UNESCO σωστά έχει προσθέσει όλη την πόλη στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης τα λουτρά της Αφροδίτης στο Λατσί που η θεά Αφροδίτη έκανε τον μπάνιο της απολαμβάνοντας τα αρώματα των βοτάνων και των ευκαλύπτων. Είναι μια σπήλια που το νερό ρέει ασταμάτητα. Φυσικά λίγο μακριά 45 λεπτά από την πόλη.


Στις 17 Μαΐου 2013 στις Βρυξέλλες η Πάφος η δική μας πόλη ανακηρύχθηκε σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, (European of Culture).Ένας λόγος ακόμα περισσότερος να την επισκεφτείτε μιας και η πόλη ζει και αναπνέει με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.









No comments :

Post a Comment